Konkurs kulinarny

W dniu 21.05.2018 r. odbył się Szkolny Konkurs Kucharsko – Cukierniczy pod hasłem: Patriotyzm w kuchni i na stole w ramach uczczenia 100 Rocznicy Odzyskania Niepodległości Polski.

Do konkursu przystąpiły następujące klasy: kucharze (I km, II km, II mk) oraz cukiernicy (I tgż, II tbż). Każdą klasę reprezentowała 3 osobowa drużyna, która miała za zadanie wykazanie się różnymi umiejętnościami, m.in. sporządzenie doskonałego ciasta na pierogi, rozpoznanie przypraw itd. Najbardziej zabawne okazały się konkurencje sportowe: kręcenie hula hop czy przeciąganie liny. Kucharze i cukiernicy spisali się na medal, a dodatkowa konkurencja dotyczyła najlepszego ciasta sporządzonego w barwach narodowych – biało- czerwonych.

Rywalizacja przebiegała na bardzo wysokim poziomie, ale w miłej i przyjaznej atmosferze, a nad prawidłowym jej przebiegiem czuwało profesjonalne jury, w składzie: p. wicedyrektor – J. Goryczka, p. M. Brzozowska, p. K. Kuśmirczuk, p. B. Narolski.

Zwyciężyła klasa II tbż (wych. p. E. Zwolak), która zajęła I miejsce, następnie II miejsce zajęła klasa II mk (wych. p. A. Budenko-Wawryk) i na III miejscu uplasowała się drużyna klasy I tgż (wych. p. Monika Maluha). W konkurencji na najbardziej kreatywne ciasto w barwach biało – czerwonych zwyciężyły wszystkie uczennice, które przygotowały bajecznie smaczne ciasta  Konkurs Kucharsko – Cukierniczy pod hasłem: Patriotyzm w kuchni i na stole przygotowały panie: A. Budenko – Wawryk oraz A. Swatowska.