A+ A A-

Staże w Bad Freienwalde

 

C0014

 DSC0013

W poniedziałek 02.05.2016 r. uczniowie wraz z opiekunami wybrali się na pierwsze spotkania z pracodawcami w firmach niemieckich. Celem spotkań było podpisanie umów, poznanie zasad funkcjonowania poszczególnych przedsiębiorstw, poznanie zasad BHP i współpracowników.....
Od 03.05. do 13.05.2016 r. wszyscy uczniowie realizować będą zadania związane z odbyciem stażu zawodowego.

 

 DSC0012

 DSC0006

Read more...

Przygotowanie

Terminarz zajęć z języka niemieckiego
04.04.2016-26.04.2016
I grupa: technik technologii żywności, kucharz
05.04.2016r Wtorek 12:20-15:05 (4 godz) w świetlicy szkolnej
11.04.2016r Poniedziałek 13:10-15:05 (3 godz) w świetlicy szkolnej
19.04.2016r Wtorek 12:20-15:05 (4 godz) w świetlicy szkolnej
26.04.2016r Wtorek 12:20-15:05 (4 godz) w świetlicy szkolnej
II grupa: technik budownictwa, technik informatyk, monter, fryzjer
04.04.2016r Poniedziałek 13:10-15:05 (3 godz) w świetlicy szkolnej
07.04.2016r.Czwartek 14:00-15:35 (2 godz) w świetlicy szkolnej
12.04.2016r Wtorek 12:20-15:05 (4 godz) w świetlicy szkolnej
18.04.2016r Poniedziałek 13:10-15:05 (3 godz) w świetlicy szkolnej
25.04.2016r Poniedziałek 13:10-15:05 (3 godz) w świetlicy szkolnej

 Terminarz zajęć z przygotowania kulturowego
21.03.2016-25.04.2016
19 osób:
technik technologii żywności, technik budownictwa, technik informatyk,
monter, fryzjer, kucharz
21.03.2016r Poniedziałek 8:00-8:45 (1 godz) w sali nr 11
04.04.2016r Poniedziałek 8:00-8:45 (1 godz) w sali nr 11
11.04.2016r Poniedziałek 8:00-8:45 (1 godz) w sali nr 11
18.04.2016r Poniedziałek 8:00-8:45 (1 godz) w sali nr 11
25.04.2016r Poniedziałek 8:00-8:45 (1 godz) w sali nr 11

 

Read more...

Zwiedzanie Andaluzji

Wolne od pracy dni wypełnił program kulturowy, który obejmował wycieczki po Andaluzji. Zwiedziliśmy Rondę - niezwykłe miasto przedzielone na pół głębokim wąwozem, do której raz w roku zjeżdżają najlepsi toreadorzy z Hiszpanii.

Byliśmy też w Setenil de las Bodegas, gdzie zafascynowało nas niezwykłe osadzenie zabudowy miejskiej między ścianami stromego wąwozu, będącego skalistym kanionem rzeki Rio Trejo.

Mieliśmy okazję zwiedzić Kadyks - "Ciudad que sonríe", czyli "Miasto, które się uśmiecha", będąc tam trudno się z tym nie zgodzić. Z największą przyjemnością odkrywaliśmy zakątki najstarszego miasta w zachodniej Europie, a pobyt nad Oceanem Atlantyckim wywarł na uczestnikach ogromne wrażenie. W drodze do Kadyksu zajrzeliśmy  do Jerez de la Frontera, słynącego z win, koni i flamenco. Zwiedziliśmy starówkę, która została wpisana na listę zabytków historyczno-artystycznych. To jedno z najznamienitszych miast prowincji Kadyksu łączy dostojność arystokratycznych pałaców z ludowym klimatem typowo andaluzyjskich domostw. Popołudniami uczestnicy wyjazdu mieli okazję do zwiedzania największych atrakcji turystycznych Sewilli, przez wielu uważanej za najpiękniejsze miasto w całej Hiszpanii.

Read more...

Staże w Sewilli

Podczas tegorocznych ferii 20-osobowa grupa  uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalanych Nr 4 z Oddziałami Integracyjnymi im. Dzieci Zamojszczyzny w Zamościu przebywała na stażach zawodowych w Sewilli, w ramach projektu „Zbuduj swoją pozycję zawodową” z programu ERASMUS+. W trakcie trwającego dwa tygodnie stażu uczniowie mieli okazję doświadczyć praktycznej strony swojej przyszłej profesji. Głównym celem projektu było poznanie organizacji pracy i sposobu funkcjonowania hiszpańskich firm zajmujących się informatyką i gastronomią. Każdy z uczestników został przydzielony do odpowiedniego zakładu, w którym odbywał praktykę przez 10 dni roboczych, 6 godzin dziennie. Firmy były powiązane z dziedzinami informatyki i  gastronomii. 

Praktyki 5 uczniów i 1 uczennicy z zawodu technik informatyk odbywały się w Pronet PC, Asociasion 69.F, Microsur oraz Informatica Salesianos Santísima Trinidad.

 

Staże 6 uczennic i 1 ucznia z zawodu technik technologii żywności odbywały się w cukierniach i restauracjach zlokalizowanych w Sewilli: Confitería Ochoa, Cup akces, Ambrosius, Habitat Geriátrico, Love Horno Artesano i Tarta Home. Podczas realizacji projektu główny nacisk położony został na nabycie praktycznych umiejętności, poznanie tendencji rozwoju branży cukierniczej w Hiszpanii.

Staże 4 uczennic i 3 uczniów z zawodu kucharz odbywały się w restauracjach: Uno de Delicias, Tapas Tamarguillo i Cafetería Bar Guadalquivir. Staże pozwoliły na wszechstronny rozwój uczniów: poznanie procesów technologicznych, nabycie i doskonalenia praktycznych umiejętności w branży gastronomicznej dań typowych dla kuchni andaluzyjskiej.

Dzięki udziałowi w stażach zagranicznych uczniowie mogli poszerzać swoje horyzonty. Zdobyte doświadczenie pomoże im w znalezieniu pracy nie tylko w Polsce, ale i poza granicami kraju. Podczas uczestnictwa w projekcie można było sprawdzić jak doskonale uczniowie sobie radzą w innych warunkach, w innym kraju, w innym języku, czy to czego się uczą przydaje się w praktyce. Mieli okazję poznać ludzi, którzy mają inne zwyczaje, inaczej organizują swoje codzienne życie i porównać to ze swoim otoczeniem.

Program Erasmus+ ściśle współpracuje z Krajowym Centrum Europass, co ułatwia potwierdzanie zdobytego doświadczenia zawodowego, kulturowego i językowego za granicą. Uczniowie Budowlanki po uczestnictwie w projekcie „Zbuduj swoją pozycję zawodową” otrzymują dokumenty Europass Mobilność wydawane przez Krajowe Centrum Europass.

 

Read more...