12 KWIETNIA – ŚWIATOWY DZIEŃ CZEKOLADY

Już jutro (12 kwietnia) obchodzimy ŚWIATOWY DZIEŃ CZEKOLADY. W związku z tym proponujemy Wam udział w akcji – weź książkę z biblioteki (na własność i za darmo), a w nagrodę otrzymasz kostkę czekolady. W naszej bibliotece jest dużo książek, które czekają na nowego właściciela. Zachęcamy do udziału w tej akcji, a poniżej znajdziecie kilka informacji na temat tego przepysznego smakołyku.

Czekolada jest nie tylko pyszna ale i zdrowa. Zmniejsza zmęczenie, poprawia nastrój, dodaje energii, łagodzi stres , przyspiesza metabolizm, wspomaga układ odpornościowy, pobudza pracę nerek, poprawia krążenie, opóźnia procesy starzenia, chroni przed nowotworami i wspomaga pracę mózgu.
Brzmi dobrze, prawda? Warto pamiętać, że nie każda czekolada jest dla nas tak zdrowa. Im więcej kakao w czekoladzie tym lepsza dla naszego organizmu, a im więcej cukru i innych dodatków tym bardziej sprzyja otyłości i cukrzycy.
Roczna konsumpcja czekolady i wyrobów cukierniczych z czekolady wciąż rośnie, w 2014 przekroczyła 7 milionów ton, a obecnie to około 7,7 miliona ton, a rynek czekolady był wart 103 miliardy dolarów i jego wartość szybko rośnie.

Kakaowiec właściwy (Theobroma cacao L.) to gatunek drzewa rodzącego cenne ziarna, z których produkowane jest kakao. Roślina pochodzi z Ameryki Południowej, dokładnie z górnej Amazonii, ale obecnie uprawiana jest w pasie tropikalnym Ameryki, Azji i Afryki. Dosłowne tłumaczenie łacińskiej, nadanej przez Linneusza nazwy oznacza „napój bogów”, co nawiązuje do prekolumbijskich wierzeń indiańskich o boskiej genezie drzewa.

Źródło:
https://www.ekokalendarz.pl/swiatowy-dzien-czekolady-pakiet-edukacyjny/#more-8278
https://www.ekokalendarz.pl/swiatowy-dzien-czekolady/#more-7153