Technik technologii żywności
Przedmioty punktowane
- język polski
- matematyka
- język obcy nowożytny
- geografia
Przedmioty rozszerzone
- język angielski
Krótki opis zawodu
Technik technologii żywności produkuje żywność oraz organizuje i nadzoruje procesy produkcji żywności.
Czym zajmuje się technik technologii żywności?
- Produkuje wyroby spożywcze z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
- Produkuje wyroby piekarskie
- Produkuje wyroby cukiernicze
- Produkuje przetwory mięsne i tłuszczowe
- Obrabia ryby i produkuje przetwory rybne
- Organizuje produkcję wyrobów spożywczych
- Nadzoruje produkcję wyrobów spożywczych
Kariera zawodowa
- Pracę znajdziesz w przedsiębiorstwach produkcyjnych przetwórstwa spożywczego, w instytucjach prowadzących badanie i ocenę żywności, w placówkach zajmujących się przechowaniem i handlem żywnością.
- Możesz samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą.
Warunki pracy
- Najczęściej będziesz pracować na trzy zmiany, także w niedziele i święta. Tam, gdzie występuje sezonowe spiętrzenie prac w okresie zbiorów, obowiązuje dzień pracy przedłużony do 12–14 godzin.
- Pracuje się w halach produkcyjnych, magazynach, chłodniach, laboratoriach, pomieszczeniach biurowych i czasami na wolnym powietrzu.
- Będziesz w ciągłym ruchu.
- Praca wymaga ciągłego, szybkiego przemieszczania się między pracującymi maszynami, wózkami przewożącymi wyroby, często po śliskim, tłustym lub mokrym podłożu.
Kontakt z innymi
- Będziesz pracować w zespole. Twoja praca będzie polegać na ciągłych kontaktach z ludźmi (podwładnymi i przełożonymi).
- Wykonywać będziesz pracę bardzo urozmaiconą, czynności będą różnorodne i pozbawione rutyny.
- Będziesz odpowiadać za bezpieczeństwo i pracę podległych pracowników, przebieg produkcji, jakość wyrobów oraz powierzone surowce i maszyny. Możesz ponieść odpowiedzialność materialną za błędne decyzje i niedopełnienie obowiązków.
- Będziesz musiał zapamiętywać i praktycznie wykorzystywać dużą ilość bardzo różnorodnych informacji.
Kariera edukacyjna
- Podobne umiejętności mogą być przydatne także w zawodach: operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego, piekarz, cukiernik, wędliniarz, technik przetwórstwa mleczarskiego.