Hiszpania cz.2

 

 

 

 



      STAŻE KUCHARZY

W poniedziałek 20.07.2015r. kucharze pojechali zobaczyć swoje miejsce stażu. Restauracja Uno de Delicias znajduje się koło zabytkowej wieży Torro del Oro. Tu pracować będą Edyta Rybczyńska i Marta Kolano, które pierwszego dnia poznały szefa Ricardo Martina oraz pracowników.

Restauracja Vidal znajduje się niedaleko centrum. Jest to miejsce stażu Agaty Herbin i Magdy Gomułka, które pierwszego dnia zostały zapoznane z personelem i organizacją pracy w restauracji hiszpańskiej.

Kamil Tadla i Natalia Staniewska odbywają staż w restauracji TABERNA ALMAZARA, która znajduje się na obrzeżach Sevilli. Poznali szefa Papisa oraz pracowników, następnie zostali oprowadzeni po restauracji.

Uczniowie spędzą w restauracjach trzy tygodnie poznając kuchnię regionalną i śródziemnomorską. Do zadań kucharzy podczas stażu należeć będzie: obróbka wstępna i cieplna produktów, sporządzanie zakąsek, kanapek i sałatek, porcjowanie i dekoracja wyrobów garmażeryjnych, ekspedycja i wydawanie potraw, obsługa i konserwacja maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji, pomoc w przygotowaniu restauracji do otwarcia.

 

   

 

 

 

 

 

STAŻE CUKIERNIKÓW

23

24

 

 

 

 

 

Pierwszego dnia Weronika Oleszczak i Ewelina Dziuba udały się do miejsca stażu Confiteria La Campana S.L, które położone jest w centrum Sevilli, gdzie poznały szefa cukierni Borja Hernandez Medina oraz pracowników. Jeden z pracowników Antonio oprowadził dziewczyny po pomieszczeniach, w których są produkowane i przechowywane wyroby cukiernicze.

Iwona Siemkowicz i Emilia Ciastoch będą odbywały staż w cukierni OCHOA. Pierwszego dnia poznały właścicielkę Alejandra Ochoa Gimenez oraz resztę pracującego tam personelu. Przed podpisaniem umów przez właścicielkę zostały zapoznane z miejscem stażu.

Przez 15 dni uczennice będą przygotowywały i produkowały ciasta i desery oraz dekorowały je. Będą również obserwowały nadzór procesu produkcyjnego oraz poznawały techniki podawania poszczególnych deserów.

 

    STAŻE GEODETÓW

30

31

35

 

 

Dnia 20.07.2015r. Milena Berdzik , Justyna Demko, Norbert Okoński, Damian Tomiczek, Piotr Ścirka, Norbert Pieczykolan, Kinga Hojda, Klaudia Kostur, Sylwia Gęśla, Adrian Złamańczuk wraz z Panią Irminą poszli do biura euroMind Projects SL, w którym poznali hiszpańskiego nauczyciela przedmiotów geodezyjnych Raula Ordonez Lozano. Pan Raul zapoznał uczniów z projektem, który będą realizować przez trzy tygodnie stażu. Na pierwszych zajęciach teoretycznych geodeci poznali sposoby obliczania współrzędnych, które będą potrzebne do wykonania projektów parkingu i basenu. Stażyści zostali podzieleni na dwie grupy, w celu sprawdzenia poprawności pomiarów i obliczeń. Do zadań stażystów należy m.in. wykonywanie sieci topograficznej, wyznaczanie współrzędnych punktów potrzebnych do zdjęcia szczegółów terenu, praca z tachimetrem, GPS i poziomnicami, wykonywanie odczytu z bazy i innych przydatnych parametrów, import danych z programu EXCEL do AutoCAD, przetwarzanie uzyskanych punktów, wykonanie krzywej i równych planów projektu. 

10

10
Obraz 1 z 20

logotypy fundusze

Projekt „Dobre praktyki – lepsza praca” współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego
ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+ sektora Kształcenie i Szkolenia Zawodowe nr umowy POWERVET -2014-1-PL01-KA102-001607