A+ A A-

Sylwia Bondyra z klasy 1TGŻ

Staże odbywałam w firmie  La Canasta znajdującej się na ulicy Calle Ignacio Aldecoa w Maladze w Hiszpanii. W cukierni ozdabiałam i sporządzałam wyroby cukiernicze, a także je konfekcjonowałam. Podczas staży nauczyłam się organizacji pracy, konfekcjonowania wyrobów cukierniczych, sporządzania nowo poznanych słodkości hiszpańskich i obsługi maszyn. Kluczowymi doświadczeniami, które wyniosłam z mobilności zagranicznej to integracja grupowa,  poznanie kultury i kuchni hiszpańskiej, pogłębienie wiedzy o pięknym regionie andaluzyjskim, a przede wszystkim udoskonaliłam umiejętności zawodowe. Doskonaliłam  w bezpośrednim kontakcie z obcokrajowcami porozumiewanie się w  języku angielskim i hiszpańskim. Z aktywności kulturowych najbardziej podobała mi się gra miejska. Dzięki której mogłam odkryć nowe oblicze Malagi, rozmawiać i poznawać nowych ludzi. Według mnie pozytywnymi stronami stażu są: integracja grupy, możliwość poznania kultury hiszpańskiej, zwiedzanie nowych miejsc i pogłębianie wiedzy w danych zawodach. 
Read more...

Ewa Wesołowska z klasy 1TGŻ

Miejscem stażu zagranicznego w Hiszpanii była Plaza Pio XII w Maladze, położonej w słonecznej Andaluzji. Naszymi zadaniami było m.in. tworzenie szkicu polowego. Następnie zakładaliśmy bazy, aby wytyczyć z nich punkty charakterystyczne. Gdy to było już za nami, wykonywaliśmy pomiar tachimetrem i później spisywaliśmy wyniki. Po tym zadaniu tworzyliśmy mapę w programie autoCAD.
Umiejętności, które nabyliśmy to wytyczanie punktów charakterytycznych, zakładanie baz oraz kreowanie mapy w programie autoCAD.
Doświadczenia, które wyniosłam z mobilności zagranicznej z pewnością przydadzą mi się w przyszłości. Przede wszystkim wszyscy się zintegrowaliśmy, co pomagało nam w pracy. Pobyt w tym miejscu również wymagał przełamania bariery językowej, co wszystkim się udało i posługiwaliśmy się zarówno językiem hiszpańskim jak i angielskim. Oczywiście poznałam też tutejszą kulturę jak i kuchnię.
Do dobrych stron stażu na pewno można zaliczyć rozwój kulturowy, społeczny i intelektualny oraz doświadczenie nowych i ciekawych przygód.
Najbardziej podobały mi się praktyki, ponieważ, gdy ktoś miał problem to bez wahania członkowie grupy oraz Pan Raul służyli pomocą. Świetna była wycieczka do Marbelli, ponieważ bardzo kocham plażę, którą mieliśmy na co dzień w Maladze. Podobało mi się też zawieranie nowych znajomości.
Read more...

Patryk Jonasz z klasy 3TG

Praktyki zawodowe w Maladze były dla mnie jednym z najważniejszych przeżyć. Podczas pracy wykonywałem pomiary sytuacyjno-wysokościowe i tworzyłem numeryczny model terenu, a także poznałem nowy program AutoCAD. Wraz z koleżankami i kolegami szlifowałem umiejętność pracy w grupie. Współpraca z naszym pracodawcą była wielką przyjemnością, mimo barier językowych porozumiewaliśmy się bez najmniejszych problemów. W czasie stażu oprócz pracy mieliśmy dużo czasu na zwiedzanie pięknych hiszańskich miast takich jak Grenada, Marbella, Ronda i Nerja. Nie zabrakło także super wycieczek po samym mieście Maladze, w którym odbywały się nasze praktyki. W czasie całego wyjazdu dopisywała nam ładna pogoda. Wyjazd do Hiszpanii zostanie w mojej pamięci na zawsze.

Read more...

Mateusz Luchowski z klasy 2TIG

Na stażu w Maladze miałem okazję poznać hiszpańską kulturę, język oraz poznać wiele przyjaznych ludzi. Na praktykach zawodowych podszlifowałem oraz poszerzyłem swoje umiejętności w zakresie geodezji jak i współpracy w grupie. Mimo barier językowych nasz miły i przyjazny pracodawca, pan Raul był w stanie przekazać mojej grupie duży zasób wiedzy. Podczas stażu miałem okazję porozmawiać w obcym jezyku co spowodowało, że moja pewność siebie wzrosła. Zwiedzanie miast Hiszpanii bardzo mi się spodobało. Staże uważam za udane, bardzo chciałbym przeżyć taką przygodę jeszcze raz.
 
 
 
 
Read more...

Konrad Podgórski z klasy 3TG

Udział w projekcie „Postaw na kompetencje zawodowe” sprawił, że znacznie poszerzyłem praktyczną wiedzę odnośnie pracy w branży geodezyjnej. Umożliwił mi poznanie hiszpańskiej kultury, języka, eksploracje miast południowej Hiszpanii. Każdego dnia z uśmiechem na twarzy chodziłem na praktyki, gdyż 6 godzin pracy przy sprzęcie geodezyjnym wcale mnie nie męczyło, a wręcz przeciwnie praca sprawiała mi ogromna przyjemność. Oprócz wspaniałych praktyk zawodowych mieliśmy również super wycieczki gdzie mogliśmy podziwiać przepiękne widoki które zostaną w mojej głowie do końca życia. Projekt spełnił moje najskrytsze marzenia i pokazał mi po co zdobywamy wiedzę. Na początku myślałem, że to tylko zwykła wycieczka w inne rejony, a okazała się ogromną możliwością zobaczenia świata z zupełnie innej perspektywy. Śmiało stwierdzam że to był mój najlepszy wyjazd :)

Read more...

Paulina Zielonka z klasy 1km

Udział w projekcie był dla mnie ciekawą przygodą. Staż zawodowy odbywałam w restauracji Hormiguero Tapas, gdzie miałam okazję poznać i pracować z profesjonalnymi kucharzami oraz obserwować jak wygląda praca w typowej hiszpańskiej restauracji. Czas pracy był dla mnie idealny, ponieważ pozostawało kilka godzin w ciągu dnia dla siebie, a także na integrację z grupa osób, z którymi przyleciałam do Malagi jak również na spacery po Maladze, poznawanie jej zabytków, pięknej plaży i ciekawych ludzi. W soboty i niedziele miałam okazję uczestniczyć w wycieczkach po najciekawszych zakątkach Andaluzji w np.; Grenadzie, Marabelli, Rondzie, Nerji. Przez cały czas dopisywała nam wspaniała pogoda, która sprawiała że uśmiech sam pojawiał się na twarzy. Sama praca w restauracji nie była dla mnie ciężka, pozwoliła mi sprawdzić moje dotychczasowe umiejętności i zdobyć nowe doświadczenie.

Read more...

Patryk Jasina z klasy 3kmf

Dzięki projektowi mogłem odbyć praktyki zagraniczne w Maladze w restauracji  ,,La Cuchara" prze trzy tygodnie. Dzięki tym praktykom udoskonaliłem swoje umiejętności  zawodowe. Miałem możliwość poznania ciekawych ludzi, profesjonalnych kucharzy, kuchni hiszpańskiej. Zwiedziłem ciekawe miejsca poznając kulturę  hiszpańską najważniejsze miejsca Andaluzji. Podczas pracy w Hiszpanii mogłem sprawdzić swoje umiejętności  zawodowe i nauczyć się przyrządzać potrawy hiszpańskie. Polecam wszystkim  udział w projektach  naprawdę bardzo miło było spędzić te trzy tygodnie.
Read more...

Mateusz Pawelczyk z klasy 3TG

Dla mnie staże zawodowe w Maladze były niesamowite. Podczas pracy wykonywałem pomiary sytuacyjno-wysokościowe oraz utworzyłem numeryczny model terenu fragmentu sytuacji terenowej. W czasie praktyk poszerzyłem swoje zdolności geodezyjne oraz podszlifowałem zdolności nabyte wcześniej w szkole, a także zwiększyłem zdolności pracy w grupie. Praca z pracodawca-Raulem pomimo bariery językowej układała sie bardzo dobrze. Odbywając praktyki nie tylko pracowałem, ale również dzięki ładnej pogodzie zwiedzałem hiszpańskie miasta Malagę, Granadę, Marbellę, Rondę oraz Nerję. Dzięki udziałowi w projekcie " Postaw na kompetencje zawodowe" poznawałem kulturę oraz podszlifowałem język hiszpański. Według mnie praktyki w Maladze były bardzo pozytywnym doświadczeniem. Dla mnie praktyki były okazja do zwiększenia kompetencji zawodowych także mogłem zobaczyć jak wygląda praca geodety w Hiszpanii. Było to piękne przeżycie. Za rok przyjeżdżam na staże do Sevilli.

Read more...

Konrad Galan z klasy 2TBŻ

Jestem uczniem klasy drugiej na profilu technik technologii żywności i moje przeżycia związane ze stażami rozpoczęły się w Polsce, a dokładnie gdy leciałem pierwszy raz samolotem. Pierwszy dzień spędziliśmy zwiedzając Malagę, a już następnego dnia zaczęliśmy zwiedzać Sewillę. Zwiedziliśmy bardzo dużo zabytków co było główną atrakcją Sewilli. Następne dni upłynęły mi na pracy w restauracji "Ignacio Vidal". Moim głównym zadaniem była obsługa klientów za barem, a także pomoc w kuchni. Moja praca bardzo mi się spodobała, ponieważ zapoznałem tam dużo różnych osób o różnym charakterze. Weekendy spędzaliśmy zwiedzając różne miasta takie jak: Marbella, Cadiz, Grenada, Tavira. Bardzo mi się spodobało zwiedzanie przeróżnych zakamarków miast. Aby urozmaicić nasz pobyt w Hiszpanii jeździliśmy na plaże nad Oceanem Atlantyckim i Morzem Śródziemnym, to podobało mi się najbardziej. Bardzo przypadł mi do gustu mi się pobyt w Hiszpanii i na pewno będę go miło wspominał.  

Read more...

Damian Komorowski z klasy 3kf

Jestem uczniem klasy III w zawodzie kucharz. Praktyki odbywałem w Cafetería Bar Guadalquivir. Jest to lokal do którego przychodzą mieszkańcy Sevilli. Dzięki temu mogłem dobrze poznać język oraz tradycyjną kuchnię andaluzyjską. Moim mentorem był właściciel Fernando. Jest to osoba nietuzinkowa, ponieważ jest mistrzem prowincji w cięciu tradycyjnej szynki. W pracy zawsze mogłem liczyć na pomoc moich hiszpańskich koleżanek Sandry i Desi. Praca na praktykach była przeplatana interesującymi wycieczkami min.do Kadyksu, Taviry i Grenady. W trakcie zwiedzania poznawaliśmy zabytki, kulturę i język hiszpański. Aby poprawić komunikację językową uczęszczałem na kurs języka hiszpańskiego prowadzony przez cudowną panią Marii. Jestem zachwycony praktykami, bardzo chciałbym ponownie odwiedzić Hiszpanię. 

Read more...