Technik żywienia i usług gastronomicznych
Przedmioty punktowane
- język polski
- matematyka
- język obcy nowożytny
Nauczane języki obce
- język angielski
Krótki opis zawodu
Technik żywienia i usług gastronomicznych ocenia jakość żywności oraz jej przechowywania, planuje i analizuje sposoby żywienia, organizuje produkcję gastronomiczną i wykonuje usługi gastronomiczne.
Czym zajmuje się technik żywienia i usług gastronomicznych?
- Sporządza potrawy i napoje
- Przechowuje żywność
- Sporządza i ekspediuje potrawy i napoje
- Organizuje żywienie i usługi gastronomiczne
- Planuje i ocenia żywienie
- Organizuje produkcję gastronomiczną
- Planuje i wykonuje usługi gastronomiczne
Kariera zawodowa
- Pracę znajdziesz w placówkach żywienia zbiorowego: barach, restauracjach, stołówkach.
- Możesz pracować za granicą.
- Możesz prowadzić własną restaurację
Warunki pracy
- Technik żywienia i usług gastronomicznych musi liczyć się z koniecznością pracy w dni powszechnie wolne, w nocy czy też z okresowym natężeniem prac (np. w sezonie letnim w ośrodkach wypoczynkowych). Zazwyczaj praca przebiega w systemie zmianowym.
- Większość czasu może spędzać w pracy typowo biurowej (kalkulator), ale przeważnie pracuje w kuchni (kucharz, garmażer) lub na sali stołówki czy restauracji (kierownik sali czy zmiany).
- Musi się liczyć z pewną uciążliwością miejsca pracy – wysoką temperaturą, zapachami, oparami, praca wymaga głównie pozycji stojącej.
Kontakt z innymi
- Praca technika żywienia i usług gastronomicznych to praca indywidualna.
- Najczęściej podlegają mu inne osoby, których pracę organizuje, kieruje nią i nadzoruje. Może też pracować na stanowisku wymagającym kontaktów z osobami, na rzecz których prowadzi usługi.
- Osoby zatrudnione przy wytwarzaniu posiłków powinny mieć dobry smak i węch, zręczne ręce i palce.
Kariera edukacyjna
- Podobne umiejętności mogą być przydatne także w zawodzie kelnera.
- Pożądane są zdolności plastyczne, zwłaszcza w zakresie rysunku dekoracyjnego.