INNOWACJA PEDAGOGICZNA
W ROKU SZKOLNYM 2014/2015
„ GASTRONOMIA – TWOJĄ PRZYSZŁOŚCIĄ”
RODZAJ INNOWACJI: metodyczna i organizacyjna
IMIĘ I NAZWISKO DYREKTORA SZKOŁY: mgr inż. Stanisław Holko
AUTORZY INNOWACJI:
mgr inż. Agnieszka Budenko-Wawryk
mgr Magdalena Kołtun
WDRAŻAJĄCY INNOWACJĘ:
mgr inż. Agnieszka Budenko-Wawryk
mgr Magdalena Kołtun
MIEJSCE WDRAŻANIA DZIAŁALNOŚCI INNOWACYJNEJ:
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 4 z Oddziałami Integracyjnymi
im. Dzieci Zamojszczyzny w Zamościu
NAZWA INNOWACJI:
„GASTRONOMIA – TWOJĄ PRZYSZŁOŚCIĄ”
DATA ROZPOCZĘCIA I PRZEWIDYWANY CZAS TRWANIA INNOWACJI:
od 1 września 2014r. do 27 czerwca 2015r.
KOSZTY I ŹRÓDŁA FINANSOWANIA DZIAŁALNOŚCI INNOWACYJNEJ:
Zasoby własne szkoły, w której jest realizowana.
ODBIORCY INNOWACJI:
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 4 z Oddziałami Integracyjnymi
im. Dzieci Zamojszczyzny w Zamościu
Klasy: Technikum: Technik technologii żywności, ZSZ- kierunek Kucharz
OPIS ZASAD INNOWACJI
Uzasadnienie wprowadzania zmian:
Realizacja innowacji będzie oparta na praktycznych sposobach zdobywania wiedzy. Celem tych działań jest wzbogacenie programu nauczania o nowe treści, których nie można zrealizować w systemie klasowo – lekcyjnym. Celem innowacji
jest aktywizacja młodzieży poprzez udział w życiu społecznym powiatu, przybliżenie kultury i tradycji kulinarnych regionu poprzez kontakty z różnymi przedsiębiorstwami, sklepami, restauracjami i instytucjami. Poprzez udział w innowacji, młodzież będzie miała możliwość uczestniczenia w nowoczesnych, pozaszkolnych formach edukacyjnych. Młodzież nabędzie umiejętność zdobywania wiedzy i uczestnictwa w życiu społecznym
i kulturalnym regionu. Innowacja ma na celu edukację zawodoznawczą, kulturalną
i kulinarną młodzieży ponadgimnazjalnej, posłuży porównaniu tradycji kulinarnych regionu oraz wspólnej państw Europy. Będzie połączona z wykorzystaniem najnowszej technologii informacyjnej. Uczniowie nauczą się organizować czas wolny przy wykorzystaniu zasobów, które znajdują się na terenie szkoły, gminy i powiatu. Młodzież z naszej szkoły będzie miała możliwość podzielenia się swoją wiedzą i doświadczeniem, które zdobędą podczas nauki w szkole. Nauczą młodszych kolegów z gimnazjum praktycznego zdobywania wiedzy oraz przekażą im najważniejsze informacje na temat swojej szkoły.
Wprowadzenie innowacji „GASTRONOMIA – JEST TWOJĄ PRZYSZŁOŚCIĄ” stanowi odpowiedź na zapotrzebowanie edukacyjne wynikające
ze zmian w nowej reformie programowej, a także jako działanie marketingowe szkoły.
Realizacja innowacji zaplanowana jest na 1 rok szkolny 2014/2015. Jeżeli przyniesie ona spodziewane efekty i zostanie pozytywnie oceniona przez samych zainteresowanych, Radę Rodziców i Radę Pedagogiczną będzie kontynuowana
i rozszerzana o nowe treści w latach następnych. W ramach podejmowanych działań zajęcia będą odbywały się we współpracy z zakładami gastronomicznymi oraz różnymi instytucjami, przedsiębiorstwami z terenu Zamościa i okolic.
Realizacja innowacji zmierza do rozwijania twórczej aktywności oraz ma też
na celu wychowanie młodzieży, dla której zainteresowania gastronomią, dietetyką i zdrową żywnością oraz przygotowywanie ciekawych, zdrowych potraw,
a także zapoznaniem się z formalnościami związanymi przy zakładaniu własnej działalności- stanie się nawykiem i potrzebą wewnętrzną.
Innowacja jest uzupełnieniem i wzbogaceniem treści programowych z zakresu biologii, chemii, technologii gastronomicznej z towaroznawstwem,
pracowni gastronomicznej oraz wiedzy o społeczeństwie i regionie. Głównym jej celem jest przedstawienie, promowanie i wyrabianie nawyków zdrowego odżywiania się.
Ilość godzin
przeznaczona na realizację innowacji będzie zależna od sprawnej organizacji oraz
od możliwości, zainteresowań i stopnia zaangażowania uczniów. Będzie realizowana
w ramach zajęć 19 godziny, kół zainteresowań, zajęć dodatkowych i wycieczek edukacyjnych.
Cele ogólne:
- Wzbogacenie oferty pracy szkoły biorącej udział w innowacji.
- Wykorzystanie wiedzy i umiejętności uczniów do tworzenia nowych działań
i pomysłów. - Zaspakajanie zainteresowań uczniów.
- Możliwość wypróbowania nowego sposobu działania na małej grupie.
- Zagospodarowanie czasu wolnego uczniom.
- Zachęcanie do podejmowania działań twórczych i pokonywania trudności.
- Rozwijanie umiejętności społecznych, udzielanie wzajemnej pomocy.
- Podnoszenie samooceny uczniów i poczucia własnej wartości.
- Współpraca uczniów z instytucjami i zakładami pracy w regionie.
- Wdrażanie do pracy grupowej i pracy w parach.
- Możliwości zdobywania wiedzy w pozaszkolnych formach edukacji
z wykorzystaniem najnowszej techniki komputerowej, informacyjnej
z zastosowaniem urządzeń elektronicznych nowej generacji. - Udział w warsztatach kulinarnych i konkursach.
- Udział w wycieczkach edukacyjnych do zakładów specjalistycznych.
- Wdrażanie do odpowiedzialności i systematyczności.
- Poznanie tradycji kulinarnych regionu i wspólnej Europy.
- Udział młodzieży w kiermaszach tematycznych.
Warunki
Szkoła posiada dogodne położenie komunikacyjne. Przy szkole położone
jest boisko, a także CKP wyposażone w pracownię gastronomiczną.
Szkoła posiada stanowiska komputerowe i dostęp do Internetu. Na wyposażeniu
są odtwarzacze DVD,CD, świetlica szkolna i sprzęt wraz z ekranem do projekcji filmów
i prezentacji multimedialnych. W szkole jest rzutnik i tablica interaktywna. Do realizacji innowacji będą potrzebne materiały biurowe, nagrody za konkursy, fartuchy oraz drobny sprzęt gastronomiczny i artykuły spożywcze do przygotowania różnych potraw.
Plan realizacji innowacji
Informacja dla uczniów omówienie celów działań innowacyjnych i zadań szczegółowych.
1. Informowanie społeczności szkolnej o działaniach innowacyjnych
pt.: „GASTRONOMIA – TWOJĄ PRZYSZŁOŚCIĄ”.
2. Wspólne dyskusje z uczniami na temat ich pracy, wspólne planowanie szczegółowych działań.
3. Zwiedzanie partnerskich szkół i zakładów oraz ich zaplecza gastronomicznego.
4. Spotkanie z pasjonatem kulinarnym.
5. Warsztaty kulinarne z miejscowymi mistrzami kuchni.
6. Wycieczki do Zakładów Przetwórstwa Spożywczego w Zamościu i regionie.
7. Dokumentowanie, fotografowanie, filmowanie działań.
8. Współpraca z Radą Rodziców, Radą Pedagogiczną, sponsorami, zakładami produkcyjno – spożywczymi, sklepami i restauracjami.
9. Organizowanie konkursu kulinarnego „Mistrz kuchni ” o zasięgu regionalnym.
10. Organizowanie Dnia Kucharza.
11. Przygotowanie wystawy fotograficznej z działań innowacyjnych.
12. Prowadzenie dokumentacji i wniosków.
SPODZIEWANE EFEKTY:
Uczniowie nabędą umiejętności:
– współpracy w parach i grupach,
– stosowania różnych metod pozyskiwania informacji do swojej pracy,
– świadomej roli, jaka będą pełnili w przyszłości,
– przełamywania barier w kontaktach ze starszymi i młodszymi kolegami oraz osobami niepełnosprawnymi,
– swobodnej komunikacji słownej, logicznego myślenia, uczenia się, kompetencji społecznych i kulturowych,
– poznają tradycje kulinarne Polski i Europy,
– zdobywanie wiedzy i umiejętności niezbędnej do założenia i prowadzenia własnej działalności gastronomicznej.
INNOWACJA PEDAGOGICZNA – JEST CELOWA, ZAWIERA JASNO OKREŚLONE EFEKTY:
– jest planowa – ma harmonogram działań i terminy realizacji,
– jest zorganizowana – określa zasoby i środki,
– jest kontrolowana – ma określone sposoby kontroli.
Efekty działań podczas realizacji innowacji zostaną zaprezentowane społeczności lokalnej i gimnazjalnej podczas spotkania podsumowującego. Zostanie przygotowana wystawa fotograficzna i film, zaś przygotowana prezentacja multimedialna przybliży zainteresowanym działania realizowane w ramach innowacji.
Realizacja innowacji powinna spowodować, że uczniowie wzmocnią swoją wiarę we własne możliwości, w sens brania czynnego udziału w życiu społecznym. Poznanie innej szkoły, zakładów przemysłowo – spożywczych, restauracji, ma spowodować rozwijanie kontaktów, przełamywaniu barier, planowanie współpracy oraz porównanie tego co mamy u siebie – do tego co nas odróżnia i co zbliża do innych.
Uczestnicy innowacji w wielu sytuacjach będą zdani na siebie i na swoją inicjatywę,
to od nich będzie zależało tempo i jakość pracy. Dzięki temu nauczą się planować, przewidywać, ustalać zasady współpracy w grupie. Ponadto realizacja innowacji gwarantuje zmianę podejścia do swojego samorozwoju, przyszłej kariery zawodowej, która może stać się punktem wyjścia do wielkiego świata i śmiałych, odważnych działań w podejmowaniu i prowadzeniu własnej działalności gastronomicznej.