Gastronomia – twoją przyszłością

INNOWACJA PEDAGOGICZNA
W ROKU SZKOLNYM 2014/2015

GASTRONOMIA – TWOJĄ PRZYSZŁOŚCIĄ”

 

 

RODZAJ INNOWACJI: metodyczna i organizacyjna

IMIĘ I NAZWISKO DYREKTORA SZKOŁY: mgr inż. Stanisław Holko

AUTORZY INNOWACJI:

mgr inż. Agnieszka Budenko-Wawryk

mgr Magdalena Kołtun

WDRAŻAJĄCY INNOWACJĘ:

mgr inż. Agnieszka Budenko-Wawryk

mgr Magdalena Kołtun

MIEJSCE WDRAŻANIA DZIAŁALNOŚCI INNOWACYJNEJ:

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 4 z Oddziałami Integracyjnymi
im. Dzieci Zamojszczyzny w Zamościu

NAZWA INNOWACJI:

„GASTRONOMIA – TWOJĄ PRZYSZŁOŚCIĄ”

DATA ROZPOCZĘCIA I PRZEWIDYWANY CZAS TRWANIA INNOWACJI:

od 1 września 2014r. do 27 czerwca 2015r.

KOSZTY I ŹRÓDŁA FINANSOWANIA DZIAŁALNOŚCI INNOWACYJNEJ:

Zasoby własne szkoły, w której jest realizowana.

ODBIORCY INNOWACJI:

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 4 z Oddziałami Integracyjnymi
im. Dzieci Zamojszczyzny w Zamościu

Klasy: Technikum: Technik technologii żywności, ZSZ- kierunek Kucharz

OPIS ZASAD INNOWACJI

Uzasadnienie wprowadzania zmian:

Realizacja innowacji będzie oparta na praktycznych sposobach zdobywania wiedzy. Celem tych działań jest wzbogacenie programu nauczania o nowe treści, których nie można zrealizować w systemie klasowo – lekcyjnym. Celem innowacji
jest aktywizacja młodzieży poprzez udział w życiu społecznym powiatu, przybliżenie kultury i tradycji kulinarnych regionu poprzez kontakty z różnymi przedsiębiorstwami, sklepami, restauracjami i instytucjami. Poprzez udział w innowacji, młodzież będzie miała możliwość uczestniczenia w nowoczesnych, pozaszkolnych formach edukacyjnych. Młodzież nabędzie umiejętność zdobywania wiedzy i uczestnictwa w życiu społecznym
i kulturalnym regionu. Innowacja ma na celu edukację zawodoznawczą, kulturalną
i kulinarną młodzieży ponadgimnazjalnej, posłuży porównaniu tradycji kulinarnych regionu oraz wspólnej państw Europy. Będzie połączona z wykorzystaniem najnowszej technologii informacyjnej. Uczniowie nauczą się organizować czas wolny przy wykorzystaniu zasobów, które znajdują się na terenie szkoły, gminy i powiatu. Młodzież z naszej szkoły będzie miała możliwość podzielenia się swoją wiedzą i doświadczeniem, które zdobędą podczas nauki w szkole. Nauczą młodszych kolegów z gimnazjum praktycznego zdobywania wiedzy oraz przekażą im najważniejsze informacje na temat swojej szkoły.

Wprowadzenie innowacji „GASTRONOMIA – JEST TWOJĄ PRZYSZŁOŚCIĄ” stanowi odpowiedź na zapotrzebowanie edukacyjne wynikające
ze zmian w nowej reformie programowej, a także jako działanie marketingowe szkoły.

Realizacja innowacji zaplanowana jest na 1 rok szkolny 2014/2015. Jeżeli przyniesie ona spodziewane efekty i zostanie pozytywnie oceniona przez samych zainteresowanych, Radę Rodziców i Radę Pedagogiczną będzie kontynuowana
i rozszerzana o nowe treści w latach następnych. W ramach podejmowanych działań zajęcia będą odbywały się we współpracy z zakładami gastronomicznymi oraz różnymi instytucjami, przedsiębiorstwami z terenu Zamościa i okolic.

Realizacja innowacji zmierza do rozwijania twórczej aktywności oraz ma też
na celu wychowanie młodzieży, dla której zainteresowania gastronomią, dietetyką i zdrową żywnością oraz przygotowywanie ciekawych, zdrowych potraw,
a także zapoznaniem się z formalnościami związanymi przy zakładaniu własnej działalności- stanie się nawykiem i potrzebą wewnętrzną.

Innowacja jest uzupełnieniem i wzbogaceniem treści programowych z zakresu biologii, chemii, technologii gastronomicznej z towaroznawstwem,
pracowni gastronomicznej oraz wiedzy o społeczeństwie i regionie. Głównym jej celem jest przedstawienie, promowanie i wyrabianie nawyków zdrowego odżywiania się.

Ilość godzin

przeznaczona na realizację innowacji będzie zależna od sprawnej organizacji oraz
od możliwości, zainteresowań i stopnia zaangażowania uczniów. Będzie realizowana
w ramach zajęć 19 godziny, kół zainteresowań, zajęć dodatkowych i wycieczek edukacyjnych.

Cele ogólne:

  • Wzbogacenie oferty pracy szkoły biorącej udział w innowacji.
  • Wykorzystanie wiedzy i umiejętności uczniów do tworzenia nowych działań
    i pomysłów.
  • Zaspakajanie zainteresowań uczniów.
  • Możliwość wypróbowania nowego sposobu działania na małej grupie.
  • Zagospodarowanie czasu wolnego uczniom.
  • Zachęcanie do podejmowania działań twórczych i pokonywania trudności.
  • Rozwijanie umiejętności społecznych, udzielanie wzajemnej pomocy.
  • Podnoszenie samooceny uczniów i poczucia własnej wartości.
  • Współpraca uczniów z instytucjami i zakładami pracy w regionie.
  • Wdrażanie do pracy grupowej i pracy w parach.
  • Możliwości zdobywania wiedzy w pozaszkolnych formach edukacji
    z wykorzystaniem najnowszej techniki komputerowej, informacyjnej
    z zastosowaniem urządzeń elektronicznych nowej generacji.
  • Udział w warsztatach kulinarnych i konkursach.
  • Udział w wycieczkach edukacyjnych do zakładów specjalistycznych.
  • Wdrażanie do odpowiedzialności i systematyczności.
  • Poznanie tradycji kulinarnych regionu i wspólnej Europy.
  • Udział młodzieży w kiermaszach tematycznych.

Warunki

Szkoła posiada dogodne położenie komunikacyjne. Przy szkole położone
jest boisko, a także CKP wyposażone w pracownię gastronomiczną.

Szkoła posiada stanowiska komputerowe i dostęp do Internetu. Na wyposażeniu
są odtwarzacze DVD,CD, świetlica szkolna i sprzęt wraz z ekranem do projekcji filmów
i prezentacji multimedialnych. W szkole jest rzutnik i tablica interaktywna. Do realizacji innowacji będą potrzebne materiały biurowe, nagrody za konkursy, fartuchy oraz drobny sprzęt gastronomiczny i artykuły spożywcze do przygotowania różnych potraw.

Plan realizacji innowacji

Informacja dla uczniów omówienie celów działań innowacyjnych i zadań szczegółowych.

1. Informowanie społeczności szkolnej o działaniach innowacyjnych
pt.: „GASTRONOMIA – TWOJĄ PRZYSZŁOŚCIĄ”.
2.
Wspólne dyskusje z uczniami na temat ich pracy, wspólne planowanie szczegółowych działań.
3. Zwiedzanie partnerskich szkół i zakładów oraz ich zaplecza gastronomicznego.
4.
Spotkanie z pasjonatem kulinarnym.
5. Warsztaty kulinarne z miejscowymi mistrzami kuchni.
6.
Wycieczki do Zakładów Przetwórstwa Spożywczego w Zamościu i regionie.
7.
Dokumentowanie, fotografowanie, filmowanie działań.
8.
Współpraca z Radą Rodziców, Radą Pedagogiczną, sponsorami, zakładami produkcyjno – spożywczymi, sklepami i restauracjami.
9.
Organizowanie konkursu kulinarnego „Mistrz kuchni ” o zasięgu regionalnym.
10. Organizowanie Dnia Kucharza.
11.
Przygotowanie wystawy fotograficznej z działań innowacyjnych.
12. Prowadzenie dokumentacji i wniosków.

SPODZIEWANE EFEKTY:

Uczniowie nabędą umiejętności:

– współpracy w parach i grupach,

– stosowania różnych metod pozyskiwania informacji do swojej pracy,

– świadomej roli, jaka będą pełnili w przyszłości,

– przełamywania barier w kontaktach ze starszymi i młodszymi kolegami oraz      osobami niepełnosprawnymi,

– swobodnej komunikacji słownej, logicznego myślenia, uczenia się, kompetencji społecznych i kulturowych,

– poznają tradycje kulinarne Polski i Europy,

– zdobywanie wiedzy i umiejętności niezbędnej do założenia i prowadzenia własnej działalności gastronomicznej.

INNOWACJA PEDAGOGICZNA – JEST CELOWA, ZAWIERA JASNO OKREŚLONE EFEKTY:

– jest planowa – ma harmonogram działań i terminy realizacji,

– jest zorganizowana – określa zasoby i środki,

– jest kontrolowana – ma określone sposoby kontroli.

Efekty działań podczas realizacji innowacji zostaną zaprezentowane społeczności lokalnej i gimnazjalnej podczas spotkania podsumowującego. Zostanie przygotowana wystawa fotograficzna i film, zaś przygotowana prezentacja multimedialna przybliży zainteresowanym działania realizowane w ramach innowacji.

Realizacja innowacji powinna spowodować, że uczniowie wzmocnią swoją wiarę we własne możliwości, w sens brania czynnego udziału w życiu społecznym. Poznanie innej szkoły, zakładów przemysłowo – spożywczych, restauracji, ma spowodować rozwijanie kontaktów, przełamywaniu barier, planowanie współpracy oraz porównanie tego co mamy u siebie – do tego co nas odróżnia i co zbliża do innych.
Uczestnicy innowacji w wielu sytuacjach będą zdani na siebie i na swoją inicjatywę,
to od nich będzie zależało tempo i jakość pracy. Dzięki temu nauczą się planować, przewidywać, ustalać zasady współpracy w grupie. Ponadto realizacja innowacji gwarantuje zmianę podejścia do swojego samorozwoju, przyszłej kariery zawodowej, która może stać się punktem wyjścia do wielkiego świata i śmiałych, odważnych działań w podejmowaniu i prowadzeniu własnej działalności gastronomicznej.