W dniu 12.03.2019 r. uczniowie klas żywieniowych: 1 kf, 1 km, 2 tgż, 3 mk, 3 tbż, uczestniczyli w wycieczce przedmiotowej do Zamojskich Zakładów Zbożowych.
Szczególnie cenna dla przyszłych technologów żywności oraz kucharzy była wizyta w laboratorium, gdzie mogli zobaczyć jak w praktyce wygląda praca technologa żywności. Panie laborantki szczegółowo wyjaśniły jak oznaczyć wartość opadu zboża, wyliczyć typizację mąki i oznaczyć ilość glutenu.
Uczniowie zapoznali się także z maszynami i urządzeniami przetwarzającymi ziarno zbożowe oraz produkującymi mąkę, opakowaniami bezpośrednimi i pośrednimi surowca, a także polityką jakości obowiązującą na terenie zakładu.
Opiekę nad uczniami sprawowały panie: Agnieszka Socha, Agnieszka Budenko, Urszula Palak
oraz Katarzyna Sosnówka.